בטון דרוך – יציקה,שימוש וחיתוך
בטון דרוך או לחוץ, חומר בניה דחוס עם כבלי פלדה. בזכות עמידותו וחוזקו משמש למבנים גדולים, ניתן לעיצוב על ידי ניסור בטון ופירוק חלקים ממנו.
חוזקו של בטון דרוך
בטון לחוץ הוא חומר בנייה יוצא מיוחד המציג חוזק ועמידות יוצאי דופן. בניגוד להבדיל מאשר בטון מזוין מסורתי, המסתמך אך ורק על חוזק הלחיצה של התערובת, הבטון שעבר דריכה משלב את חוזק הלחיצה של עם תוספת החוסן של כבלי פלדה מתוחים.
בטכניקה גאונית זו, כבלי הפלדה, הידועים גם בשם גידים, מתוחים לפני התלחת היציקת. מתח זה יוצר כוח מנוגד שנוגד את המתח הפוטנציאלי שנוצר בתוך החומר. על ידי העמסת העיסה של חומרי היציקה עם גידים מתוחים מראש, הבטון הדחוס הופך לעמיד מאוד בפני סדקים והסטה, מה שהופך אותו לאידיאלי עבור מבנים רחבים.
יישומים של בטון דרוך
הבטון הזה מוצא יישום נרחב בפרויקטי בנייה שונים, לרבות גשרים וחניונים רב קומות. החוזק והעמידות יוצאי הדופן שלו הופכים אותו לבחירה מועדפת עבור מבנים תובעניים כאלה. בונים איתו גשרים מכיוון שהוא מאפשר טווחים ארוכים יותר, ומפחית את מספר הרציפים התומכים הנדרשים. זה לא רק משפר את האסתטיקה של הגשר אלא גם משפר את זרימת התנועה מתחתיו. בנוסף, גשרי בטון דחוס עמידים יותר להשפעות של שינויים בטמפרטורה ועומסים כבדים, מה שמבטיח את אורך החיים והשלמות המבנית שלהם. באופן דומה, חניונים מרובי קומות נהנים מהיכולתו לתמוך בעומסים כבדים. השימוש בו מאפשר לוחות רצפה דקים יותר ומרווחי עמודים ארוכים יותר. כך נוצר מיקסום מקום החניה הפנוי. יתר על כן, העובי המופחת של הלוחות מביא למבנה קל יותר, מה שהופך את תהליך הבנייה ליעיל וחסכוני יותר.
תהליך יציקה ואשפרה של בטון דחוס
יציקת בטון דרוך כרוכה בתהליך קפדני המבטיח יישור ומתיחה תקינים של כבלי הפלדה. תחילה מוקמת הטפסות ויוצרת תבנית שתקבע את הצורה והמידות של המבנה. לאחר מכן, גידי הפלדה ממוקמים בקפידה בתוך הטפסות, בהתאם לפריסה והתבנית שנקבעו מראש.
לאחר שהגידים נמצאים במקומם, יוצקים את התערובת של מלט חצץ חול ומים, שעוטפת את כבלי הפלדה לחלוטין. חשוב להבטיח שהתרכובת הנוזלית הסמיכה תיזרום בצורה חלקה סביב הגידים. היא אמורה למלא את כל החללים והחריצים. ניתן להשתמש ברטט כדי לחסל בועות אוויר ולהבטיח איחוד תקין.
לאחר יציקתו של הבטון הוא עובר תהליך אשפרה על מנת לקבל חוזק ועמידות. במהלך הייבוש, הבטון מוגן מפני שינויים קיצוניים בטמפרטורה ואיבוד לחות מופרז. זהירות מיוחדת ננקטת כדי למנוע ייבוש מהיר מדי, שכן הוא עלול להוביל לסדקים ולהפחתת החוזק. תקופת האשפרה נמשכת בדרך כלל מספר ימים או שבועות, בהתאם לדרישות הפרויקט הספציפיות.
לאורך כל תהליך החיזוק, הבטון הדחוס מנוטר ומדי פעם דורכים אותו עוד כדי להבטיח מתיחה נכונה של כבלי הפלדה. שלב זה, המכונה “הליכה על הגידים”, מסייע בפיזור העומס באופן שווה ומונע כל אי יישור פוטנציאלי. זה דורש תיאום ומומחיות מדויקים כדי לשמור על רמות המתח הרצויות, התורמים לחוסן הכללי ולשרידותו של המבנה.
ניסור בטון – דרוך לעומת מזויין רגיל
עיצוב ופירוק בפעולת ניסור של בטון ממלא תפקיד חיוני בפרויקטי בנייה שונים. כך מתאפשרים חיתוכים מדויקים ומבוקרים. בכל הנוגע לשינויי עיצוב, ישנם הבדלים מובהקים בין רגיל מזוין לדרוך. העבודה עם בטון כרוכה בחיתוך מבני בטון המחוזקים במוטות פלדה מסורתיים או ברשת. אלמנטי החיזוק מספקים חוזק נוסף לעמידה בפני כוחות מתיחה ומניעת סדקים. פירוק חלקים ממנו, במבנים מזוינים דורשים כלים וטכניקות מיוחדות.
לעומתו הדחוס דורש גישה מעט שונה. כבלי הפלדה המתוחים, המספקים את אפקט הלחיצה, נשקלים בקפידה במהלך התהליך . טכניקת הניסור והקידוח שגזירת גידי הפלדה לא ישפיעו על חוזקו. כך מובטחת ונשמרת שלמות המבנים.
- by wpN:1
- on 05/09/2023